به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هوشمند سازی تخصیص آرد به نانوایی ها یکی از اصلاحاتی بود که دولت سیزدهم برای مدیریت مصرف آرد و همچنین جلوگیری از انحراف آرد از داخل شبکه و سوء استفاده از آرد یارانه ای از ابتدای سال 1401 در دستور کار قرار داد.
طبیعی است با توجه به اینکه قیمت آرد آزاد حدود 20 برابر قیمت آرد یارانه ای است، همواره انگیزه ی سوء استفاده و خارج کردن آرد از شبکه نانوایی ها بالقوه وجود دارد. لازم به ذکر است میانگین قیمت آرد نوع 1 و نوع 2 حدود کیسه ای 40 هزار تومان است و قیمت آزاد آرد حدود کیسه ای 800 هزار تومان است.
گفتنی است هم اکنون حدود 85 درصد قیمت نان با توجه به آرد یارانه ای که توسط دولت در اختیار نانوایی ها بر حسب عملکردشان قرار میگیرد، پرداخت میشود و پرداخت 15 درصد بهای تمام شده ی نان بر عهده ی مصرف کننده است.
سهمیه 60 درصد نانوایی ها افزایش، 10 درصد بدون تغییر و 30 درصد کاهش پیدا کرده
لازم به ذکر است یکی از مواردی که در هفته های اخیر سر و صدای زیادی را در رسانه ها به راه انداخت، کاهش سهمیه 30 درصد از واحدهای خبازی بود. نکته ای در این جا باید به آن اشاره شود این است که از این به بعد سهمیه نانوایی ها مبتنی بر عملکرد گذشته ی آنها تعیین میشود و بر خلاف گذشته که همگی از سهمیه آرد برابر برخوردار دار بودند، سهمیه ی آرد نانوایی ها فرق خواهد کرد.
گفتنی است بررسی ها نشان میدهد از زمان اجرایی شدن این طرح تا کنون سهمیه 60 درصد نانوایی ها افزایش، 10 درصد بدون تغییر و سهمیه 30 درصد آنها کاهش پیدا کرده است.
صحت سنجی عملکرد نانوایی با استفاده از هوش مصنوعی
سوالی که ممکن است در ذهن برخی ایجاد شود این است که از کجا میتوان به صحت عملکرد نانوایی ها پی برد و چگونه مقابل مهندسی تراکنش ها که ممکن است توسط برخی از نانوایی ها انجام شود مقابله کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت که صحت سنجی عملکرد نانوایی ها که چقدر بر اساس واقعیت و عملکرد حقیقی نانوایی است توسط هوش مصنوعی و موتور پردازش داده ها انجام خواهد شد.
لازم به ذکر است موتور پردازش داده و هوش مصنوعی که در این زیر ساخت قرار گرفته وظیفه ی پردازش 360 میلیون تراکنش ماهانه را دارد. این موتور پردازش گر با بررسی الگو های رفتاری در یک منطقه همچون تعداد کارت های کشیده شده، بررسی مشتری های تکراری و غیر تکراری، میزان خرید متوسط نان در یک منطقه و بسیاری از سنجه ها دیگه به راحتی عملکرد واقعی و غیر واقعی یک نانوایی را تشخیص میدهد.
طرح هوشمند سازی نان چقدر مصرف آرد را کاهش داده است؟
با اجرای طرح هوشمند سازی از سال 1401، روند مثبت شیب افزایشی آرد رایانه که از سال 1400 حدود 3 درصد بود هم اکنون منفی شده است. در یک تحلیل اگر بخواهیم با همان روند (3 درصد رشد مصرف آرد) میزان آردی که هم اکنون مورد نیاز بود با مصرف فعلی مقایسه کنیم، در سال جاری به 1.5 میلیون تن آرد مازاد بر مصرف فعلی نیاز داشتیم. گفتنی است 1.5 میلیون آرد معادل مصرف نان 20 میلیون نفر است.
اما در رویکردی دیگر با توجه به اتفاقات سال 1401 (همچون حذف ارز ترجیحی و ...) رشد 3 درصدی مصرف آرد در سال جاری باید به 12 درصد میرسید که در این شرایط حدود 3 میلیون تن آرد مازاد بر مصرف فعلی نیاز بود که حدود 54 هزار میلیارد تومان منابع نیاز داشت.
البته لازم به ذکر است علارغم پرداخت کمک هزینه به نانوایان بازهم تراز صرفه جویی این طرح در حالت محافظانه کارانه بیش از 10 هزار میلیارد تومان و در تحلیل دیگر 37 هزار میلیارد تومان کسر کمک هزینه ( کمک هزینه 17 تا 18 همت) خواهد بود.
انتهای پیام/