به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد جلال در برنامه میز اقتصاد با تشریح جزئیات بخش تکمیلی مرحله دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان اعلام کرد: دولت هیچ برنامهای در خصوص آزادسازی قیمت نان یا سهمیهبندی نان ندارد و کاملاً هم با سهمیهبندی نان برای مردم مخالف هستیم این گمانهزنیها از ابتدای طرح مطرح بوده است من فکر میکنم دولت با گذشت یک سال از آغاز طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان توانسته است اثبات بکند که اینها صرفاً شایعاتی بوده که مطرح شده است.
سوال: ابتدا مروری کوتاه بر آنچه بر مرحله اول طرح هوشمند سازی یارانه آرد و نان گذشت داشته باشیم.
جلال: طرح در زمانی آغاز شد که مساله بحران غذایی در جهان مطرح بود جنگ اوکراین و حساسیتهای تامین کالاهای اساسی در دنیا پررنگ شده بود دولت تصمیم گرفته بود در موضوع نان که یک کالای راهبردی است نزدیک به ده درصد منابع بودجهای کشور صرف تامین یارانه نان میشود با رویکرد متفاوتی مدیریت را انجام بدهد طرح وقتی آغاز شد.
بنابر درخواست رئیس جمهور محترم الگویی را در دستور کار قرار دادیم که بدون تغییر قیمت نان و بدون هیچ گونه محدودیت در عرضه نان ما بتوانیم جلوگیری بکنیم از هدر رفت آرد مورد نیاز در تامین نان مردم.
برآوردهای اجمالی نشان میداد که بین 20 تا 25 درصد هدر رفت آرد یارانهای در این زنجیره وجود دارد فاصله قیمتی گندم مورد نیاز برای تامین نان با گندم مورد نیاز در سایر مصارف در سال 1401 از چهار برابر به 16 برابر افزایش پیدا کرده بود و ما برآوردهایمان این بود که بدون اجرای این طرح حداقل 15 درصد مصارف گندم مورد نیاز در تامین نان مردم افزایش پیدا خواهد کرد.
با اجرای این طرح که از انتهای اردیبهشت 1401 آغاز شد و در ادامه راجع به ابعاد آن صحبت میکنیم امروز که خدمت شما هستیم و افزایش مصرف 15 درصدی گندم در کشور اتفاق نیفتاده و ما با مصرف گندمی مشابه سال 1400 کلیه نیازهای کشور را در حوزه تامین نان مردم توانستیم مدیریت بکنیم.
سوال: در مرحله اول یکی از اتفاقات مهم روشن شدن هدر رفت روزانه 5 هزار تن آرد بود در این باره توضیح میفرمایید.
جلال: برآوردها کاملا نشان میداد که هدر رفت آرد به دلیل فاصله قیمتی آرد یارانهای نان و سایر مصارف آرد وجود دارد این برآوردها با استقرار کارت خوانهای هوشمند و فراگیری آن در نانواییهای کشور مشخص شد در واقع ما چرخه خرید آرد را در سامانههای مختلف در اختیار داشتیم با استقرار این سامانه چرخه فروش نان داده هایش در اختیار قرار گرفت فاصله مقداری که بین سامانهها در واقع نمایش داده شد برای ما محرز کرد که این انحراف یا هدر رفت آرد وجود دارد روزانه بین 20 تا 25 درصدهدر رفت مصارف آرد در کشور مشاهده شد.
سوال: بعد هم گذر به گام اول مرحله دوم طرح در این مرحله چه اتفاقی افتاد؟
جلال: ما با فرض عدم آزاد سازی قیمت نان و با فرض جلوگیری از هر گونه تعیین محدودیت برای مصارف نان مردم بنا داشتیم در هدف اول خودمان که جلوگیری از هدر رفت آرد هست در واقع طرح را پیاده سازی کنیم در مرحله جدید طرح با رویکرد به این که دسترسی نانواییها مبتنی بر عملکرد فروش نان آنها اتفاق بیفتد فاز جدید طرح آغاز شد.