به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، "نان" یکی از عمدهترین منابع تأمین انرژی روزانه و قوت غالب مردم کشورمان محسوب میشود و بنابراین سلامت نان بهطور مستقیم با سلامتی جامعه در ارتباط است.
نانی ارزش غذایی دارد که از آرد کامل (آسیاب گندم بهطور کامل) بدون مواد افزودنی تشکیل شده باشد که به آن، "نان کامل" گفته میشود؛ کاهش مشکلات گوارشی، درمان بیماریهای کبدی و کبد چرب، کاهش وزن و تناسب اندام، کاهش احتمال بروز برخی انواع سرطانها، پیشگیری از یبوست و بواسیر و پایین آمدن خطر ابتلا به فشار خون و قند خون و... از جمله فواید مصرف نان کامل است.
متأسفانه در زمان حاضر تنها در برخی استانها مانند مرکزی، فارس، خراسان رضوی و البرز کارخانجات تولید آرد کامل وجود دارد و نان سالم هنوز حتی در این استانها نیز به دست همه مردم نمیرسد.
نان کامل، یکی از مهمترین منابع دریافت فیبر است و پایین بودن میزان مصرف فیبر خطر ابتلا به پرفشاری خون، دیابت و سرطانها را افزایش میدهد اما براساس اعلام اسماعیلزاده؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت متأسفانه در زمان حاضر میزان دریافت فیبر در کشورمان 13 گرم در روز است اما میزان توصیهشده مصرف فیبر 28 گرم است بنابراین ایرانیها حدوداً نصف استاندارد جهانی فیبر مصرف میکنند! این اظهارات نشانگر این است که اجرای برنامه نان کامل اهمیت ویژهای در سلامتی مردم دارد اما چند مانع و چالش بر سر راه تولید نان کامل و "ممانعت از سبوسگیری در کارخانههای تولید آرد" کشورمان وجود دارد.
استان مرکزی یکی از استانهای بسیار شاخص و موفق در تولید نان کامل است که طی 2 سال اخیر با همت ستودنی استانداری و اداره غله استان موفق شده است در شهر اراک بخش زیادی از نانواییهایی سطح شهر را با توزیع آرد کامل تأمینشده از سیلو و کارخانه آرد آشتیان، مجاب به پخت نان کامل کند.
برای بررسی ابعاد این اقدام بزرگ و موفق استانداری اراک در تولید آرد کامل و پخت نان سالم و کامل در سطح نانواییهای شهر اراک، میزگردی با حضور غلامرضا ملکی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی؛ امین جلالمنش، مشاور استاندار مرکزی و بهمنی؛ مدیرعامل کارخانه تولید آرد کامل در استان مرکزی در خبرگزاری تسنیم برگزار کردیم که مشروح آن در ادامه آمده است:
تسنیم: چه شد که ایده تولید آرد کامل در استان مرکزی کلید خورد؟
جلالمنش: ما مدتها روی این موضوع کار میکردیم که مسؤلان مربوطه را مجاب کنیم که مسئله اهمیت تولید آرد کامل سبوسدار و پخت نان کامل را بپذیرند؛ برخی افراد با تبلیغات سوء در فضای مجازی، آرد کامل را بهعنوان آرد سمی معرفی کرده بودند!
از سوی دیگر خواسته بخشی از مردم نیز استفاده از نان کامل بود و ما برای اینکه این نیاز مردم را اجابت کنیم، اقدام به راهاندازی کارخانه تولید آرد کامل در استان مرکزی کردیم. برای ترویج بیشتر آن نیز از عروسکهایی برای تبلیغ آرد کامل استفاده شد و سفره صبحانه با نان کامل برای دانشآموزان تدارک دیده شد.
در ابتدا کارخانه تولید آرد کامل در اراک در شهر آشتیان راهاندازی شد و در ابتدا سه نانوایی در اراک، آرد کامل استفاده میکردند و از سال 98 تولید نان کامل کلید خورد؛ نهضت احیای نان کامل با دستور استاندار در اراک شکل گرفت. در ادامه و در مرحله اول در استان مرکزی 60 نانوایی را پای کار پخت نان کامل با آرد سبوسدار آوردیم و خبازهای داوطلب حاضر شدند که نان کامل پخت کنند.
برای مشوق نیز یکسری امتیازهایی برای نانواییهایی که در این طرح مشارکت داشتند، در نظر گرفتیم؛ یک تفاوت ما با سایر استانها این بود که آرد کامل را برای نانواییهای مشارکتکننده در این طرح با همان قیمت یارانهای توزیع کردیم اما قیمت نان کامل پختشده در این نانواییها را تا 10 تا 15 درصد بیشتر در نظر گرفتیم
تسنیم: اگر بخواهیم تعریفی استاندارد از نان کامل و آرد کامل ارائه کنیم چه باید بگوییم؟
جلالمنش: در استاندارد جدید، آرد کامل به آردی گفته میشود که از تمام بخشهای دانه گندم تولید میشود و سبوسگیری آن بین 2 تا 6 درصد است البته ما معتقدیم که حداکثر میزان سبوسگیری باید 4 درصد باشد.
تسنیم: مهمترین چالش در حوزه تولید آرد کامل در صنعت آرد کشورمان چیست؟
جلالمنش: یکی از گلوگاههای مفقوده برای تولید نان کامل استاندارد، آرد کامل بوده است. طی جلسهای با سازمان ملی استاندارد، استاندارد سبوسگیری تغییر کرد و ویرایش هفتم این استاندارد کلید خورده است.